Update augustus 2020: Productiviteit

Update augustus 2020: Productiviteit
Semi-regular monthly update towards my academics

Nu het zomer is, er hete dagen voor ons liggen en we nog steeds midden in de COVID-19 crisis zitten, is het soms lastig om nog productief te zijn. Een scriptie schrijven is al een hele opgave en deze omstandigheden werken niet in ieders voordeel. Daarom bespreek ik in deze nieuwsbrief een aantal zaken, waarvan ik hoop dat ze jullie (weer) op weg kunnen helpen. Blijft het proces steken, dan verwacht ik uiteraard een belletje

Hitteplan

Ja, het wordt nu echt zomer! Het landelijke hitteplan wordt weer van stal gehaald en dat moet ons eraan herinneren goed te blijven drinken, ons in te smeren en niet overmatig in te spannen. Tja, en daar zit je dan, met die opdracht die wel echt inspanning vereist, de scriptie.

Als je geen vrijaf kunt nemen van de scriptie, bedenk dan goed hoe jij met deze hitte toch kunt schrijven. Ben je meer een ochtendmens, begin dan al heel vroeg te werken. Avondmens? Denk er dan eens aan om je dag/nacht ritme om te gooien. Plan ook een siësta in, want er is niets zo productief als het nemen van een dutje. Een dutje zorgt er namelijk voor dat je alle informatie kunt verwerken in je onderbewuste. Na het dutje kun je met hernieuwde energie/creativiteit weer aan de slag.

Sara Mednick (2007) heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en heeft dat beschreven in haar boek Take a Nap. Voor als je meer wilt weten over de positieve effecten van dutjes, lees dan zeker dit boek.

Actiepunt: bepaal hoe jij het beste kunt werken tijdens deze hittegolf (en houd je eraan!!).


Productiviteit/motivatie

Ik heb jullie al eerder vlogs toegestuurd van Tara Brabazon; een inspirerende en motiverende professor die in haar vlogs ingaat op alles waar een PhD’er mee te maken krijgt. Haar laatste vlog gaat over productiviteit in tijden van crisis, voor nu de Covid-19 crisis, en wie weet wat er ons in de toekomst nog te wachten staat…

Zij stelt dat je je continu moet afvragen wat jouw motivatie is om dit te doen. Dus, in jullie geval, wat is jouw motivatie om deze scriptie af te ronden? Natuurlijk is het meest gehoorde antwoord: Ik wil mijn diploma halen, dus mijn studie afronden en met het werkende leven beginnen.

Maar denk nu eens verder, het betekent ook 1) niet meer al die mensen die vragen hoe het met je scriptie gaat/ongevraagd advies geven 2) een groot project leren afmaken 3) niet meer dat zeurende stemmetje (telkens als je iets leuks doet) van die scriptie moet nog af…

En denk nu nog eens verder, het kan ook betekenen 1) faalangst overwinnen 2) academisch leren schrijven 3) kennis leren omzetten in woorden 4) rust vinden om verbanden te leggen/te analyseren 5) tot de kern leren komen en dat ook nog eens op te schrijven 6) met perfectionisme leren om te gaan, of gewoon weg laten zien dat je het WEL kunt!! Deze persoonlijke redenen zijn de grootste motivator. Immers, wat je nu leert komt je hele verdere leven nog van pas, durf daar dus in te investeren!

Actiepunt: Schrijf jouw motivatie op en hang dat boven je laptop op, dat is elke dag jouw motivator om aan de slag te gaan.

Vanaf minuut 39 gaat Tara meer in op motivatie, maar bekijk vooral de hele vlog. Zeker diegenen die tijdens hun scriptieproces al de nodige crises hebben moeten meemaken/doorstaan. Tara geeft een vlammend betoog over hoe juist crisis kan zorgen voor een remarkable onderzoek.

Schrijven = topsport = trainen

Yes, schrijven is topsport en dat betekent dus trainen, trainen en nog eens trainen… alleen op die manier kun je een (top)prestatie neer zetten. Ik heb dit al met talloze studenten besproken en zal dit ook aan alle toekomstige studenten vertellen: je moet een schrijfconditie opbouwen om je scriptie te kunnen schrijven. Je kunt niet van het ene op het andere moment een scriptie schrijven, daar is onderzoek voor nodig én daar is conditie voor nodig. Het is nogal een opdracht die voltooid moet worden en als je het opbouwen van de conditie niet serieus neemt, dan is de kans dat je de scriptie gaat afschrijven heel klein….

Let wel, jij bepaalt hoe jouw trainingsschema eruit ziet! In bijna al mijn sessies ga ik hier ook op in. Wanneer heb je de meeste focus, wanneer niet, wanneer werk je het liefst, hoe werk je het liefst, in wat voor tijdsframe wil/kun je werken, etc. etc. Denk hier dus goed over na, want dit is een van de sleutels tot het neerzetten van een topprestatie.

Kijk bijvoorbeeld eens naar die topsportwereld. Daarin wordt alles tot in de puntjes uitgewerkt en wordt werkelijk waar overal rekening mee gehouden, denk aan het fysieke en mentale gedeelte, voeding, weersomstandigheden, samenstelling trainingsgroep, rustperiode, etc. etc.

Actiepunt: Welke omstandigheden moet jij creëren om aan je scriptie te kunnen werken? Zorg ervoor dat jouw werkomgeving op orde is!

Afgelopen week verscheen in het NRC hierover een artikel, waarin Beorn Nijenhuis (oud-profschaatser) de contrabassist James Oesi helpt om tot een perfect trainingsschema te komen, zodat hij uiteindelijk de cellosuites van Bach kan opnemen. Nijenhuis weet vanuit zijn ervaring als topsporter dat structuur, ritme en rust essentieel zijn om tot een topprestatie te komen.

Actiepunt: Onderzoek hoe jouw ’trainingsschema’ eruit moet zien. Welk ritme past bij jou? Krijg je daarin genoeg rust?

Ook hierbij kan een vlog van Tara helpen, waarin ze ingaat op hoe je nou je leven kunt inrichten om tot schrijven te komen.

Meer informatie

In de cloud kun je onder het kopje Getting things done allerlei informatie en technieken vinden om jouw productiviteit te verhogen. Je kunt natuurlijk ook de klassieker, met de gelijknamige titel, van David Allen (2015) hierover lezen

Onderschat de scriptie niet en onderschat ook niet hoe moeizaam het proces soms gaat, maar neem hierin wel je eigen verantwoordelijk. Wees je bewust waarom jij deze scriptie schrijft, zorg voor een ideale werkomgeving, maak een trainingsschema en houd je eraan, en zoek vooral contact met mij als je stappen wilt maken. Elke stap moet je uiteindelijk zelf zetten, maar ik haal graag al mijn kennis en kunde uit de kast om jou daartoe te zetten.